

Aktywność mikroorganizmów jest bardzo szeroka. Prawidłowe funkcjonowanie flory jelitowej jest ważne dla mechanizmów obronnych organizmu. Mikroorganizmy jelitowe tworzą barierę ochronną na powierzchni błony śluzowej jelita, uniemożliwiając w ten sposób wnikanie bakterii chorobotwórczych do komórek nabłonka jelitowego. Z kolei stwarzają one warunki uniemożliwiające namnażanie się patogenów (inhibicja konkurencyjna). Martwe lub żywe mikroorganizmy działają jako antygeny stymulujące syntezę przeciwciał (IgA) w komórkach plazmatycznych i enterocytach błony śluzowej. Bezpośrednio po urodzeniu przewód pokarmowy zwierząt domowych jest praktycznie wolny od mikroorganizmów. Znaczna liczba mikroorganizmów osiedla się tam jednak w okresie laktacji, kiedy to u większości gatunków zwierząt domowych dominującą rolę odgrywają bakterie z rodzaju Lactobacillus. Istotne zmiany w mikroflorze zachodzą po spożyciu paszy stałej. Na kierunek tych zmian istotny wpływ ma pasza i warunki jej przechowywania. Ilościowe i jakościowe warunki mikroflory różnią się również w zależności od poszczególnych części przewodu pokarmowego.
- Woda
- Bakterie kwasu mlekowego i bakterie fotosyntetyzujące (Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Rhodopseudomonas palustris)
- Drożdże (Saccharomyces cerevisiae)
- Melasa z trzciny cukrowej
Przechowywać w zamkniętym, suchym miejscu, chronić od światła, w chłodnym miejscu, z dala od lodówki i w sposób niedostępny dla dzieci.
12 miesięcy Musi być wykorzystany w ciągu 6 miesięcy od otwarcia.
20 ml