

Hericium erinaceus jest grzybem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Spowalnia wzrost guzów oraz obniża poziom tłuszczu i cukru we krwi. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowana jest również przede wszystkim w leczeniu dolegliwości żołądkowych i jelitowych (wrzody żołądka, refluks, nieswoiste zapalenia jelit), osłabienia nerwowego i ogólnego zmęczenia oraz przygnębienia (depresji). Poprawia funkcje poznawcze, łagodzi objawy otępienia w starszym wieku.
Hericium erinaceus jest grzybem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Spowalnia wzrost guzów oraz obniża poziom tłuszczu i cukru we krwi. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowana jest również przede wszystkim w leczeniu dolegliwości żołądkowych i jelitowych (wrzody żołądka, refluks, nieswoiste zapalenia jelit), osłabienia nerwowego i ogólnego zmęczenia oraz przygnębienia (depresji). Poprawia funkcje poznawcze, łagodzi objawy otępienia w starszym wieku.
Podobnie jak inne grzyby mocy, takie jak Cordyceps lub Reishi, Hericium zawiera szereg minerałów i pierwiastków śladowych. Należą do nich żelazo, potas, magnez, fosfor, selen i cynk. Hericium jest również bogate w niezbędne aminokwasy.
Codziennie dodawać 1 miarkę (około 1 g) na 10 kg wagi do karmy.
Co 6 tygodni potrzebna jest 4-5 dniowa przerwa na sprawdzenie układu odpornościowego.
Przechowywać zamknięte, w miejscu suchym, chronionym przed światłem i niedostępnym dla dzieci.